Als (kandidaat) makelaar in Mokum heb ik sinds 2010 geprobeerd om je te informeren over de huizenmarkt in Amsterdam. De afgelopen jaren waren moeilijk maar uiteindelijk spreken we weer van een verkopersmarkt met alle gevolgen van dien. Voor de makelaar betekend dat natuurlijk alle hens aan dek om iedereen goed te kunnen bedienen en teleurstellingen te voorkomen.
Dit blog is sinds de zomer 2015 niet meer bijgewerkt, het bleek nml dat de inspanning wel werd gewaardeerd maar te weinig direct contact opleverde. En daar gaat het uiteindelijk om!
Succes en hopelijk tot ziens.
Remco Panman
remco@PROMakelaars.nl
06 5381 6281
maandag 14 december 2015
maandag 6 juli 2015
Hoog tweede kwartaal hypotheekaanvragen
Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft in het tweede kwartaal van 2015 circa 97.000 unieke hypotheekaanvragen verzonden. Dat is een stijging van maar liefst 80% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014. HDN rekent deze enorme groei toe aan de combinatie van de aantrekkende woningmarkt, het aanscherpen van de leennormen voor consumenten per 1 juli 2015 en de eerste rentestijging(en) na een periode van enkel rentedalingen.
donderdag 2 juli 2015
Tweede kwartaal 2015: Herstel woningmarkt houdt aan
Het woningmarktrapport van Honk is uit en het tweede kwartaal van 2015 was een uitstekend kwartaal. Uit gegevens van Funda blijkt dat er ruim 41.000 woningen verkocht werden. Dat is ongeveer 20% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en vergelijkbaar met het laatste kwartaal van 2014, dat ook uitzonderlijk goed was. Vergeleken met de periode voor de crisis zijn de verkoopaantallen nog 20% lager.
vrijdag 10 april 2015
Aantal verkochte woningen in Amsterdam gedaald
Gisteren werden de kwartaalcijfers bekend gemaakt en de uitkomst lijkt schokkend maar is dat helemaal niet. Het aantal verkochte woningen ten opzichte van het vorig kwartaal is gedaald maar dit eerste kwartaal is nog steeds beter dan Q1 2007, het beste eerste kwartaal tot nu toe. En Q4 2014 was extreem goed omdat velen vorig jaar toch nog gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot (extra) schenking. MVA voorzitter Heinen heeft een duidelijke toelichting gegeven op de cijfers in dit artikel. Zelf zijn we van mening dat het afnemende aanbod in Amsterdam zal leiden tot hogere huizenprijzen, helemaal omdat het aantal potentiële kopers juist weer lijkt toe te nemen. De lage rentestand en verbeterde economie geven daar aanleiding toe en waarschijnlijk heeft men lang genoeg gewacht met de beslissing tot verhuizen?
woensdag 18 maart 2015
Slimme aftrekposten eigen woning
Met de IB aangifte 2014 in zicht is het weer opportuun om de belangrijkste aftrekposten op een rijtje te zetten:
woensdag 11 februari 2015
Energie index versus label
Vanaf dit jaar moet iedere verkoper of verhuurder van een woning een energielabel kunnen overhandigen. De ervaring leert tot nu toe dat de verwerkingssnelheid van de overheid erg traag is. Soms moet er 4 weken worden gewacht op een definitief uitsluitsel. Er wordt vervolgens een energie index aangeleverd, waarvan het label kan worden afgeleid. Omdat we daar veel vragen over hebben gekregen hieronder het schema met link naar de betreffende pagina.
vrijdag 23 januari 2015
Energielabel: groen label 10% hogere waarde?
Vanaf 1 januari 2015 moet elke woningeigenaar verplicht een
definitief energielabel overhandigen bij verkoop of verhuur van een woning. Een
energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Met dit
label wil de overheid eigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te
nemen. Zo
moet nieuwbouw vanaf 2020 (bijna) energieneutraal zijn. Bestaande bouw moet een
stuk energiezuiniger.
Vijf miljoen huizen krijgen binnenkort een bericht
Vijf miljoen huizen krijgen binnenkort een bericht
woensdag 14 januari 2015
Een energielabel aanvragen
Een energielabel is verplicht bij verhuur of verkoop van de woning. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari 2015 zelf online zijn energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar wordt hij aan de hand van de volgende stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel:
- Inloggen met DigiD.
- Woninggegevens aanpassen, maximaal 10 vragen over energetische maatregelen in de woning.
- Bewijs energetische maatregelen uploaden (zoals aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport, een factuur of een foto).
- Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren.
- Aanvraag versturen.
Een erkende deskundige controleert daarna digitaal de aanvraag, hij komt dus niet langs. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd. Dit is het energielabel wat de woningeigenaar moet overhandigen bij verkoop, verhuur en oplevering.
Welke woninggegevens zijn nodig om het energielabel te kunnen bepalen?
Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:
- Type glas leefruimte
- Type glas slaapruimte
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Verwarming
- Aparte warmwater voorziening
- Ventilatie
- Zonnepanelen
- Zonneboiler
Abonneren op:
Posts (Atom)