Woonnieuws Amsterdam

woensdag 18 maart 2015

Slimme aftrekposten eigen woning

Met de IB aangifte 2014 in zicht is het weer opportuun om de belangrijkste aftrekposten op een rijtje te zetten:

Eigenwoning forfait
Dit bedrag moet je voor je huis bij het inkomen optellen. Momenteel 0,75% over de WOZ waarde met peildatum 1 januari 2013 (!).
Hypotheekrente
Je mag maximaal 30 jaar hypotheekrente aftrekken, deze termijn is ingegaan in 2001. Als de hypotheek na 2013 is afgesloten, is deze alleen nog aftrekbaar indien wordt afgelost.
Overige aftrekposten
Naast de rente mag je ook de kosten aftrekken die je hebt gemaakt om de (NHG) hypotheek te verkrijgen. denk aan afsluitprovisie, taxatiekosten, notariskosten of eventueel betaalde boeterente of bouwrente. Dit geldt niet alleen bij aankoop maar ook bij oversluiting van de hypotheek.
Niet aftrekbaar
De notaris kosten voor de koopakte zijn niet aftrekbaar want hebben met de financiering van het huis niets te maken. Datzelfde geldt voor bemiddelingskosten, betaalde overdrachtsbelasting en rekeningen voor een verbouwing of onderhoud (als het geen Rijksmonument is ten minste!)
Verbouwingen
De verbouwing zelf is niet aftrekbaar maar als dit wordt meegefinancierd is de rente wel aftrekbaar, tot 6 maanden nadat je de lening bent aangegaan. Daarna valt de restschuld in box 3.
Restschuld
Heb je na 28 oktober 2012 je huis verkocht tegen een lagere verkoopprijs dan de hoogte van je hypotheek, dan heb je misschien een restschuld. Je mag dan de rente en financieringskosten over de restschuld nog maximaal 15 jaar na de verkoopdatum aftrekken. Wie zijn huis voor 28 oktober 2012 heeft verkocht heeft pech, deze schuld is niet aftrekbaar.
Boeterente
Als je de afgelopen jaren grote bedragen hebt afgelost of je hypotheek hebt overgesloten, terwijl de rentevaste periode nog niet is verstreken, ben je misschien geconfronteerd met een boeterente. Ook deze kun je meestal als aftrekpost opvoeren. Financier je deze mee in je hypotheek, dan is de rente over dit bedrag niet aftrekbaar.
Erfpacht
Periodieke betalingen voor erfpacht zijn aftrekbaar. De afkoopsom voor de periodieke betalingen echter niet. De rente over de lening die je afsluit om de afkoopsom te financieren, is meestal wel aftrekbaar.
Bijleenregeling
Wie zijn huis verkoopt en binnen drie jaar een nieuwe woning aanschaft, is verplicht om de eventuele overwaarde die bij verkoop van het oude huis vrijkomt te investeren in de volgende koopwoning. Je mag namelijk alleen de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning na aftrek van de overwaarde.
Tijdelijk uitgezonden
Als je tijdelijk naar het buitenland gaat en je huis aanhoudt en niet verhuurd, mag je onder voorwaarde toch de hypotheekrente aftrekken. Wel moet je een hoger eigenwoningforfait optellen bij jouw inkomsten: 1,25% van de WOZ waarde.
Leeg Huis
Krijg je het oude huis niet verkocht? Dan mag je over dat jaar plus maximaal drie jaar daarna de hypotheekrente op beide woningen aftrekken, Voorwaarde is wel dat je woning niet verhuurd is en daadwerkelijk te koop staat.  De aftrek geldt ook als je een nieuw huis hebt gekocht dat vorig jaar tijdelijk leeg stond (bijvoorbeeld vanwege een verbouwing) of nog in aanbouw was. Het is wel de bedoeling dat je er binnen drie jaar gaat wonen. Over een leegstaande woning hoef je geen eigenwoningforfait bij je inkomen op te tellen.
Kapitaalverzekering eigen woning
Veel huizenbezitters hebben een spaar-, leven- of beleggingshypotheek afgesloten voor de financiering van hun huis. Zij betalen premies waarmee ze na afloop de hypotheek aflossen. Deze verzekering valt in box 1. Dat betekend dat je tijdens de looptijd geen belasting hoeft te betalen over het opgebouwde bedrag en de ontvangen rente. De betaalde rente mag je aftrekken.
Banksparen
Je kan ook via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening het hypotheekbedrag bij elkaar sparen: banksparen. Hiervoor geldt hetzelfde regime als bij kapitaalsparen. Sinds 2013 is het overigens niet meer mogelijk een spaarrekening of beleggingsrecht eigen woning af te sluiten.
Uit elkaar
Als jij en je (fiscaal) partner uit elkaar gaan neemt ieder zijn deel van de eigenwoningreserve mee. Waren jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan krijgt ieder de helft. Een andere verdeling is ook mogelijk, als dat in de huwelijkse voorwaarden is besproken. Ook in een samenlevingscontract kun je een andere verdeling overeenkomen.  Blijf jij in het huis achter en koop je je ex-partner uit, dan ontstaat dezelfde situatie als bij de aankoop van een eigen woning.
Als jouw ex-partner in jullie woning achterblijft, dan mag je nog maximaal twee jaar na jouw vertrek de door jouw betaalde hypotheekrente aftrekken. Je moet dan ook jouw deel van het eigenwoningforfait opgeven.
Vakantiehuisje
Een vakantiehuisje moet je aangeven als bezitting in box 3. Je moet de waarde op 1 januari aangeven. Staat de woning in Nederland, dan moet je de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2013 aangeven. Is het een huisje in het buitenland, dan geldt de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat; eveneens van 1 januari 2013.