Woonnieuws Amsterdam

dinsdag 28 december 2010

Op de valreep: voorbeeld van geweldig beleidvoeren in Den Haag

Het jaar zit er bijna op en hopelijk zet de verbeterde trend van het laatste kwartaal door in het nieuwe jaar. Ik dacht in 2011 met frisse moed verder te gaan met de blogartikelen maar moet dit nog even kwijt. Tot mijn verbazing lees ik namelijk in het Financieel Dagblad dat Minister Donner op de valreep nog een nieuwe beleidsregel voorstelt: verplicht stelling van een energielabel met als sanctie het niet kunnen inschrijven van een woning in het kadaster. De huizenmarkt krabbelt langzaam uit een diep dal en in plaats van stimulering komt men met dit soort maatregelen. Ik ben benieuwd wat we volgend jaar nog meer kunnen verwachten.

De Beste Wensen voor 2011.

dinsdag 14 december 2010

Waarom wel duur huren maar niet goedkoop kopen?

Door de nieuwe regels wordt het moeilijker om met een laag inkomen een hypotheek te krijgen zoals ik al eerder schreef. Nu worden de banken door de overheid en AFM verplicht scherpere regels te hanteren voor de hypotheekverstrekking, de ABN en Rabobank hebben al boetes gekregen. De strengere regels zijn juist voor de lagere inkomens voeldbaar. Minister de Jager meet duidelijk met twee maten, aangezien het dezelfde groep wel mogelijk wordt gemaakt te huren tot een veel hoger bedrag dan dat ze met een hypotheek  kunnen krijgen.  Het leidt in ieder geval tot bizarre situaties, bijvoorbeeld dat men probeert vooral niet meer dan €33.000 te verdienen om in aanmerking te blijven komen voor een sociale huurwoning. Gekker moet het niet worden!

maandag 13 december 2010

SLOTERMEER, Amsterdam West

Slotermeer wordt ook wel Tuinstad Slotermeer genoemd en maakt deel uit van stadsdeel Nieuw-West. De naam in ontleend aan het vroegere Slotermeer dat in 1644 werd drooggelegd.

Woningbouwproductie Amsterdam valt mee

Verrassend, de woningbouwproductie in Amsterdam neemt toch meer toe dan verwacht. Dit maakte wethouder Maarten van Poelgeest afgelopen week bekend tijdens de uitreiking van de Zuiderkerkprijs. Met dank aan de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw...

vrijdag 10 december 2010

Nieuwmarkt zonder Waag?

De Waag moet opnieuw gefundeerd worden. Dat moet dan maar want de Amsterdamse Nieuwmarkt zonder Waag...

Bouw daar waar de grond duur is..

De grondprijs in Amsterdam is 200 keer duurder dan die in Oost Groningen volgens het CPB. Ook wordt gesteld dat het dus zinvol is om juist daar te bouwen waar hoge prijzen gerechtvaardigd zijn. Maar de Woningbouwcorporatie's hebben moeite bouwplannen uit te voeren, de bouwprognoses van de verschillende organisaties voorzien slechts een licht herstel en de gemeente twijfelt aan de aanpak van grote projecten.  Eerder zijn in Amsterdam al bouwkavels uitgegeven - met bepaalde vrijheid tot ontwikkeling - en door particulieren bebouwd. Denk aan het Borneo eiland of meer recentelijk op IJburg. Op dit moment wordt in de Jordaan een leuk complex gebouwd - weer door particulieren - waar ik zeker nog op terug kom. Misschien is het nu de tijd dit soort initiativen meer te stimuleren.

maandag 6 december 2010

Andere aanpak Tophypotheek

Het blijft stoeien met de nieuwe regels voor tophypotheken vanaf januari 2011, zoals voorgesteld door de AFM. Omdat vooral de starters getroffen worden en zij juist heel belangrijk zijn voor de huizenmarkt wordt door de  NVB (Nederlandse Vereninging van Banken) nu gesproken over versoepeling van de regels. Er wordt onderzocht of de aflossingsplicht van het geleende boven de 100% door de starter in 30 jaar (ipv 7 jaar) kan worden afgelost. Neem voor meer informatie contact op met mijn financieel adviseur.

vrijdag 3 december 2010

Amsterdam FM: Ik zoek een huis - elke maandag van 14:00 tot 15:00 uur.

Afgelopen maandag is het programma 'Ik zoek een huis' begonnen op Amsterdam FM. Ik zal daar wekelijks te gast zijn en bespreek de Amsterdamse woningmarkt en alles wat daarbij komt kijken. Bij de redactie vergaderingen kwamen we er al snel achter dat er genoeg onderwerpen zijn om over te praten, het wordt hopelijk een leuk en informatief programma.

Ondertussen neemt het aantal bezichtigingen nog steeds toe. Het lijkt wel alsof men toch nog gebruik wilt maken van de huidige hypotheekvoorwaarden voordat het strenger regime in 2011 ingaat. Ook heb ik deze week eindelijk weer transacties op papier kunnen zetten bij de Notaris. Jazeker, de markt trekt werkelijk aan. We zijn het dieptepunt voorbij!

vrijdag 26 november 2010

Amsterdam helpt lagere inkomens bij koop: de Koopgarant regeling

De woningmarkt zit op slot en de starter moet het vlot trekken wordt vaak gezegd. Nu hebben deze starters vaak een beperkt budget. Daarom heeft de gemeente Amsterdam  de Koopgarant regeling bedacht om te helpen met de aankoop van een woning bij de Woningbouwcorporatie's. Deze maatregel moet vooral mensen met een middeninkomen (tot €45.000,- ) helpen, aangezien zij door een nieuwe EU beschikking per 1 januari 2011 praktisch worden uitgesloten van de sociale huursector, al gaan niet alle corporaties daar in mee.. Leten we hopen dat deze Koopgarant regeling de doorstroming van de woningmarkt bevordert, dat zou mooi zijn!

vrijdag 19 november 2010

Sociale woningbouw in de problemen- huizenmarkt explodeert.

Het rapport Woon Amsterdam 2010 is gepresenteerd en daarin staat dat er een tekort aan woningen in Amsterdam kan gaan ontstaan met als gevolg exploderende prijzen. Zoals ik al eerder schreef wordt er op dit moment dus hard gewerkt aan het tekort van morgen. De corporaties zouden moeten beginnen met het bouwen van betaalbare woningen. Dat wordt lastig nu ook in de media bekend werd gemaakt dat het veel erger is gesteld met de woningbouwcorporaties dan gedacht.. De beschreven gevolgen liegen er niet om: nog langere wachtlijsten en verloedering van buurten. En aan bouwen komen ze al helemaal niet toe.

Misschien moet de overheid eigen woningbezit en particulier initiatief meer stimuleren? In dat licht is het voorstel van de oppositie in de Eerste Kamer om de hypotheekaftrek volgend jaar te herzien geen goed idee. Het stimuleren van starters is noodzakelijk, aangezien zij vaak tussen de wal en het schip vallen. Ik ben benieuwd wat het beleid gaat worden en zal het nieuws blijven volgen.

donderdag 18 november 2010

Tweede huis in Amsterdam toch toegestaan.

 Na de klucht van afgelopen zomer heeft de gemeente besloten onder bepaalde voorwaarden het bezit van een tweede woning toe te staan.  Deze beslissing is een goede zaak voor de Amsterdamse woningmarkt. De kleinere appartmenten vallen niet onder de regeling, nog steeds oppassen dus..

woensdag 17 november 2010

Profiteer nog in 2010 van de huidige Nationale Hypotheek Garantie

Vanaf 1 januari 2011 zullen er enkele wijzigingen doorgevoerd worden met betrekking tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De normen worden aangescherpt en opvallend zijn de lagere woonquotes bij de lagere inkomens. Deze groep mensen kunnen vanaf 2011 beduidend minder hypotheek krijgen. Een andere “drastische” wijziging gaat over de erfpachtcanon. Deze wordt niet langer in mindering gebracht op het toetsinkomen maar maakt dan onderdeel uit van de financieringslast waardoor een lagere hypotheek verkregen kan worden. Verder stelt de Nederlandse Bank voor om de eenmalige premie te verhogen.
De brancheorganisatie VBO, waarbij ik met Collectief Makelaars  ben aangesloten, wilt dat de regering de overdrachtsbelasting afschaft of significant verlaagd. Zo hebben starters niet meer een 110%  financiering nodig om de kosten koper te kunnen betalen, zoals ook Vereniging Eigen Huis betoogd.
Ik gaf al aan in mijn bekentenissen dat het wellicht een goed moment is om de stap te nemen tot aankoop. Als je nog van de huidige voorwaarden gebruik wilt maken dan is nu een afspraak bij onze financieel adviseur aan te raden!

 



maandag 15 november 2010

Social Media, een zegening voor de makelaar.

Een huis verkoop je het best als het goed onder de aandacht wordt gebracht van de doelgroep. Natuurlijk plaatst iedere makelaar een advertentie op Funda, op de eigen website en wellicht in een woonmagazine als 247 wonen. En verder? Verder dan de traditionele media wordt doorgaans niet gekeken.

Social Media heeft de toekomst: Twitter, Facebook, Hyves, Linkedin...het zijn voorbeelden van platforms met een groot bereik waar je als makelaar gebruik van kan maken. Nieuwe initiatieven zijn bijvoorbeeld Huizentweets op Twitter en Huizenlink op Linkedin. Ik ben van mening dat deze mogelijkheden benut moeten worden en snap dan ook niet dat sommige collegamakelaars het zien als een bedreiging. Angst voor het onbekende, denk ik maar zo.

woensdag 10 november 2010

Woning verkocht binnen drie weken...yes, we can!

Afgelopen weekend las ik op de voorpagina van het FD de volgende kop: 'Huizenprijzen moeten verder omlaag'. Er werd betoogd dat lagere prijzen de enige manier is om de huizenmarkt te 'prikkelen' en dat er absoluut nog geen sprake is van een opleving. Dit rijmt niet met de gegevens over de stijging van de koopsommen. Vandaag in De Telegraaf een positiever bericht: het vertrouwen in de woningmarkt neemt toe. Deze verwarrende berichtgeving in de media is allesbehalve bevordelijk voor het sentiment. En ook niet conform de realiteit.

De praktijk bij Collectief Makelaars laat zien dat de markt in Amsterdam zeker aantrekt aangezien het aantal transacties op het kantoor waarbij ik ben aangesloten juist toeneemt. Ik ben van mening dat dit een voorteken is dat de markt wel degelijk verbetert. De starterswoning aan de Makassarstraat heb ik in drie weken onder voorbehoud verkocht. Een enkele bezichtigingsronde van vier gegadigden was voldoende voor het uitbrengen van een bod en na een korte onderhandeling waren we eruit. De verkopende partij hanteerde een realistische prijs en de koper zag dat in. De uiteindelijke verkoopprijs lag dicht bij de vraagprijs.

donderdag 28 oktober 2010

Eerste nieuwe project op de Zuidas in drie jaar van start

Ik richt me op de woningmarkt in Amsterdam maar let ook goed op vastgoedontwikkelingen in het algemeen, helemaal wanneer daaruit een trendomslag blijkt. Zoals de start van de bouw van een enorm project aan de Zuidas. Het eerste project in drie jaar tijd sinds 2007. Het gaat om het nieuwe kantoor van Deloitte en AKD. Met een oppervlak van 40.000m² geen kleintje. Zodra de projectontwikkelaars en beleggers het weer aandurven, moet ook de particulier zich gaan bedenken of het geen tijd wordt om de huizenmarkt te betreden.

woensdag 27 oktober 2010

Mokum vandaag 735 Jaar!

Je ziet de vlaggen overal in de stad hangen : Amsterdam wordt vandaag 735 jaar. Er is jaren over gediscussieerd, maar officieel is bepaald dat de stad ontstond op 27 oktober 1275.

                                                     

dinsdag 26 oktober 2010

BEKENTENISSEN VAN DE MAKELAAR IN MOKUM

Waarom juist nu een huis kopen? Omdat het er naar uitziet dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid blijft. Er is een groot aanbod van koopwoningen waardoor er minder druk is om snel te moeten beslissen. Plus dat de woningen goedkoper zijn en er vaak nog ruimte is om te onderhandelen over de prijs.  Ik hoor vaak dat men denkt dat de banken niet meewerken en potentiële kopers juist ontmoedigen. Op de site van Hypotheek rentetarieven staan een paar voorbeelden met links naar de betreffende aanbieders. Voor degene die denkt dat het onmogelijk is een financiering rond te krijgen wellicht leuk materiaal.  Volgens de AFM hebben hypotheekverstrekkers de afgelopen drie jaar geleerd van de fouten, dus misschien wordt het tijd om eens bij de financieel adviseur langs te gaan.

vrijdag 22 oktober 2010

GELEZEN: Villa Mokum - goed concept!

Het is geen sinecure om als student woonruimte te vinden in Amsterdam. Veel ouders doen er dan ook alles aan om hun kroost hierbij te helpen. Op deze situatie wordt heel goed ingespeeld door de ontwikkelaars van Villa Mokum, een project van AM Vastgoed. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van het Amstelkwartier en bouwen 600 eenkamer-woningen voor studenten vanaf 75.000 euro v.o.n. Gezien het chronisch tekort aan studentenkamers in de stad moet daar veel vraag naar zijn, lijkt me. In januari 2011 begint de verkoop.

donderdag 21 oktober 2010

GELEZEN: Stadsvernieuwing Nieuw West komt tot stilstand

Geheel in lijn met eerdere berichten lees ik nu in Het Parool dat de stadsvernieuwing in Nieuw West tot stilstand is gekomen. De woningcorporatie Far West, die speciaal voor dit doel was opgericht, wordt ontmanteld. ''De vraaguitval door de recessie dwingt ons een andere koers te kiezen", aldus directeur Jacques Thielen. ''Van gebiedsontwikkeling is nu feitelijk geen sprake meer. Een grootschalige aanpak van complete wijken lijkt niet meer van deze tijd te zijn. Door uitstel en het wachten op betere tijden worden beheer en onderhoud de komende jaren belangrijker dan projectontwikkeling". Ik vraag me wederom af wie dan wel die betaalbare woningen gaat bouwen voor de woningzoeker van morgen?

woensdag 20 oktober 2010

BEKENTENISSEN VAN DE MAKELAAR IN MOKUM

Een kort berichtje uit de praktijk. De verkoopmarkt van woningen in Amsterdam-Centrum trekt mijns inziens aan. Het aantal eerste bezichtigingen neemt significant toe. Ook komen steeds meer aspirant-kopers voor de tweede keer met hun 'aankoopmakelaar' een woning bezichtigen. Maar om nou te zeggen dat de transacties al flink toenemen, nou nee. Daarvoor heb je natuurlijk eerst die bezichtigingen nodig - u merkt, ik word steeds positiever. 

dinsdag 19 oktober 2010

Het Funenpark, Amsterdam Centrum

Het Funen is het terrein gelegen op de grens tussen Amsterdam-Centrum en Oost, tussen de Cruquiuskade, de Panamalaan en de Czaar Peterstraat. De naam Funen verwijst naar het Deense eiland Funen dat Michiel de Ruyter in 1658 had veroverd op Zweden. Het huidige Funenpark is onderdeel van stadsdeel centrum en de laatste fase van ontwikkeling heeft momenteel plaatsgevonden. In 2007 is deze presentatie gepubliceerd.



In 2001 werd begonnen met de ontwikkeling van het Funenpark. Langs de Cruquiuskade en het spoor (de Sporenboog) is een stedelijke wand gebouwd. Daarbinnen zijn diverse woontorentjes gerealiseerd. Tussen de negentiende eeuwse Czaar Peterbuurt en de nieuwbouw komt een parkstrook.

vrijdag 15 oktober 2010

DE LEIDSEBUURT, Amsterdam Centrum

Het Leidseplein is het centraal gelegen plein in Amsterdam in het verlengde van de Leidsestraat. Het grenst aan de Marnixstraat en het Kleine Gartmanplantsoen.


                          Het Leidseplein omstreeks 1955

donderdag 14 oktober 2010

GELEZEN:SECOND HOME INTERNATIONAL

Dit weekend vindt de Second Home International-beurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Steeds meer mensen kopen een tweede woning in Nederland, maar je denkt wel twee keer na voordat je een pied-a-terre koopt in Amsterdam dankzij het beleid van de Gemeente Amsterdam.

dinsdag 12 oktober 2010

AMSTERDAMSE GESCHIEDENIS: DE INDISCHE BUURT

De Indische buurt is een wijk in het stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam. De aanzet tot de wijk werd gegeven in de vroege 20e eeuw, onder invloed van de sterke bevolkingsgroei die Amsterdam daaraan voorafgaand had meegemaakt.

De Javastraat gezien in Westelijke richting naar de Celebesstraat, 1908.

maandag 11 oktober 2010

GELEZEN: DE RENTE DAALT NIET MEER

Het hele jaar daalden de rentes met looptijden van 5 jaar en langer, maar die daling is voorbij (zie Grafiek). Het verschil tussen de variabele rente en die met een looptijd van  5 jaar is nu 1%. Dat is de prijs voor een beetje zekerheid, immers de rentestand kan heel snel veranderen. De meningen hierover zijn verdeeld. Krijgen we een periode van inflatie met hoge rente of een periode van deflatie met juist een lage rente? In ieder geval kan de rente nu tegen een aantrekkelijk tarief voor 5 jaar of langer worden vastgezet. Leer meer HIER.

vrijdag 8 oktober 2010

OP DE MARKT: Landelijke Open Huizendag op 9 oktober a.s.

Zaterdag 9 oktober vindt de Landelijke Open Huizendag weer plaats, een geschikt moment om te koop staande woningen te bekijken. Van 11 tot 15 uur zetten huiseigenaren hun deur open voor kandidaat- kopers en geinteresseerden. Ook bij Collectief Makelaars zijn veel woningen te bezichtigen: KIJK HIER.

IN DE STAD: DE GROTE AMSTERDAMSE HOUSEWARMING

In het weekend van 9 en 10 oktober vindt in de Theaterfabriek aan de Czaar Peterstraat een grote presentatie plaats van alle nieuwbouwprojecten - tenminste degene die doorgaan- in Amsterdam. Mocht je op zoek zijn naar een woning, dan is het een aanrader om er een kijkje te nemen. Misschien wordt het huis van je dromen wel gebouwd! Voor meer informatie: De Grote Amsterdamse Housewarming.

WERKEN AAN HET TEKORT VAN MORGEN

In Amsterdam is een tekort aan betaalbare (koop)woningen ontstaan, vandaar dat deze 'woonvoorraad' op termijn vergroot dient te worden. Ondanks dat de procedure om woningen te splitsen door de gemeente versoepeld is - waardoor meer kleinschalige appartementen aangeboden kunnen worden - lijkt het me logisch dat er ook nieuwe woningen bijgebouwd worden. Dat blijkt echter een moeilijke kwestie in deze barre tijden: gisteren heeft wethouder Maarten van Poelgeest bekendgemaakt dat veel nieuwbouwprojecten worden stilgelegd en het woningbouwprogramma de komende tien jaar inkrimpt van 66.000 tot hooguit 36.000 woningen. LEES HIER.

donderdag 7 oktober 2010

GELEZEN: HUIZENMARKT HERSTELT ZICH NIET

In mijn praktijk merk ik duidelijk een toenemende vraag en interesse naar  koopwoningen. Alle indicatoren staan op groen, zo lijkt me. Een aantrekkende economie, afnemende werkloosheid, lage rentestand en een nieuw kabinet dat huiseigenaren goed gezind is, zijn hier debet aan. Het is nu alleen nog een kwestie van die psychologische drempel nemen.
Tot mijn verbazing lees ik echter tegenstellende berichten volgens welke er minder huizen verkocht in Amsterdam worden. De prijzen stegen wel - in tegenstelling tot het Nederlands gemiddelde-  en ook de NVM-cijfers laten zien dat de woningmarkt in het derde kwartaal van dit jaar weer een deuk opliep. Ik blijf benadrukken dat we het ergste achter de rug hebben en ben benieuwd wat dit vierde kwartaal gaat brengen.

GELEZEN: De duurste huizen per provincie

Een slideshow met de duurste huizen per provincie, informatief en vermakelijk.

De Schinkelbuurt, Amsterdam Zuid

Een korte introductie over een buurt ten westen van het Vondelpark, de Schinkelbuurt.

woensdag 6 oktober 2010

De Nieuwmarkt, Amsterdam Centrum

Als makelaar in Mokum heb ik een speciale interesse in de Nieuwmarktbuurt, vooral omdat ik me hier al zo'n twintig jaar begeef. Voor diegenen die niet bekend zijn met deze Amsterdamse wijk een inleiding:


De Waag, het stralend middelpunt van de Nieuwmarkt.

GELEZEN: Amerikaans tiplijstje over de makelaar

De Nederlandse huizenmarkt staat er niet florissant voor, maar dat is nog niets vergeleken bij de klappen die Amerikaanse huiseigenaren door de kredietcrisis hebben gekregen: er is sprake van prijsdalingen van maar liefst veertig procent. Geen wonder dat het zakenblad Forbes aandacht besteedt aan de kwaliteit van Amerikaanse makelaars. Check dit Amerikaans tiplijstje hoe je goede makelaars van slechte onderscheidt. Misschien een idee om ook een Nederlandse lijst met tips te publiceren?

dinsdag 5 oktober 2010

Verkocht: Rapenburg 35 B

Geinteresseerd in een luxe woning op een goede locatie in een historische wijk?


In de Lastage, het voormalige industrie- en havengebied van Amsterdam in de 17e eeuw, is nu een 3-kamer appartement te koop in een voormalig wijnpakhuis wat recent gerenoveerd is. De woning, gelegen op eigen grond, beslaat ca. 110 m2 en beschikt over hoge plafonds, een fraaie houten vloer, een open keuken, twee ruime slaapkamers met toegang tot de badkamer en twee patio’s.

maandag 4 oktober 2010

GELEZEN: Huurwoningmarkt in de lift door crisis

Zoals ik al eerder heb geschreven, moet ik steeds vaker klanten adviseren om hun woning te verhuren (als dat mogelijk is) in plaats van te verkopen. De huidige marktsituatie is zodanig dat de kans bestaat dat de woning lang in de verkoop blijft staan met alle gevolgen vandien. Nu lees ik in het FD dat de huursector in de lift zit: van de mensen die denken aan verhuizen, wil 24 procent gaan huren. Twee jaar geleden was dat nog 12 procent. Verhuren van de woning is een goed idee, maar kan afhankelijk van de situatie ook zeer nadelig uitpakken. Goed advies is dus raadzaam.

vrijdag 1 oktober 2010

BEKENTENISSEN VAN DE MAKELAAR IN MOKUM

Geregeld heb ik te maken met huiseigenaren die hun woning niet tegen kostprijs kunnen verkopen, geen verlies willen of kunnen nemen en dus met dubbele lasten blijven zitten. Verhuren is dan geen sinecure, mede omdat je met de door VROM landelijk opgestelde puntentelling te maken hebt. Dat een woning in Delfzijl gelijk wordt gewaardeerd als een woning aan de grachten is immers erg vreemd: de huizenprijzen aan de Amsterdamse grachten liggen zo'n 300% hoger, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.
Nu werd ik er laatst door iemand op gewezen dat volgens Europees Recht niemand kan worden gedwongen om de eigen woning onder de kosten van de hypotheek aan te moeten bieden. Heel interessant en de moeite waard om in te duiken. Wordt zeker vervolgd....

AMSTERDAMSE GESCHIEDENIS: Het Mercatorplein

In stadsdeel De Baarsjes is het Mercatorplein het enige ontwerp van de hand van de beroemde architect Berlage. Met dit plein wilde hij een ‘huiskamer’ voor de buurt ontwerpen. De straten die op het Mercatorplein uitkomen, lijken dood te lopen op een gevelwand of poortgebouw wat het plein een besloten karakter geeft.

OP DE MARKT: Huurwoning Nieuwe Kerkstraat

Ruime woning (125m²) met 2 slaapkamers, een eigen achtertuin en toegang tot de grote gemeenschappelijke privétuin - en dat in hartje Amsterdam! Kom kijken.

AMSTERDAMSE GESCHIEDENIS: DE LASTAGE / JODENHOEK

Loop of fiets je door de Lastage buurt, dan is het aardig om je te bedenken dat je je op een kunstmatig eiland in de oostelijke binnenstad bevindt. De drie eilanden Uilenburg, Marken en Rapenburg zijn ontstaan toen de stad vanaf 1585 uitgebreid werd vanwege het belang van een goede stadsverdediging en extra ruimte voor houtopslagplaatsen en scheepswerven.

donderdag 30 september 2010

GELEZEN: Kraakverbod wordt wel of niet gehandhaafd?

Zoals ik al verwachtte werd van de week gemeld dat het landelijk kraakverbod wordt gehandhaafd in Amsterdam, maar vandaag lees ik dat een merendeel van de gemeenteraad leegstand vreest en zich daarom uitspreekt tegen de ontruiming van kraakwoningen. Burgemeester van der Laan houdt zijn poot stijf, maar de linkse partijen hebben stelling genomen. Ik blijf de ontwikkelingen volgen.

GELEZEN: Utrechtsestraat nog niet bereikbaar

Van de week las ik dat de Herengrachtbrug op woensdag 29 september jl. zou worden opgeleverd, maar de klucht wordt vervolgd, want de oplevering is weer niet gelukt. Schijnbaar heeft de aannemer er opnieuw een potje van gemaakt. Hoe moeilijk moet het zijn om een brug op te knappen? Lees HIER verder.

woensdag 29 september 2010

NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN

Deze week publiceerde het CBS nieuwe cijfers over de Nederlandse woningmarkt. Zie: http://www.fd.nl/artikel/20062541/prijsdaling-koopwoningen-zwakt-verder-af. Naar mijn mening is dit een voorteken dat het ergste achter de rug is en de markt over haar dieptepunt heen is. Het is een gevolg van afnemende prijsdalingen en ten opzichte van de vorige maand is zelfs een verbetering geconstateerd. Amsterdam herstelt samen met enkele andere steden nog sterker: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/437068/2010/08/02/Prijzen-koopwoningen-Amsterdam-stijgen-weer.dhtml

maandag 27 september 2010

GELEZEN: Kraken in Amsterdam is echt voorbij.

Het is algemeen bekend dat op 1 oktober 2010 het kraakverbod landelijk wordt ingevoerd, maar nu schetst mijn verbazing dat de Amsterdamse gemeente, politie en Openbaar Ministerie circa tweehonderd panden willen ontruimen op basis van dit verbod. De nieuwe burgemeester Van der Laan staat hier schijnbaar heel anders in dan zijn voorganger Cohen. Ik constateer dat er een lijstje is gemaakt met drie categorieen; in die volgorde vindt ontruiming plaats: 1. Panden die in gebruik waren tijdens het kraken of die veel overlast geven 2. Panden die een jaar leegstonden tijdens het kraken, maar waarmee de eigenaar plannen heeft en 3. de panden waarvoor geen plan bestaat. Ik ben benieuwd wat deze herfst op dit gebied gaat brengen! Lees het hele artikel in Het Parool.

vrijdag 24 september 2010

GELEZEN: Utrechtsestraat weer begaanbaar.

Parallel aan de renovatie van het oude ABN-AMRO kantoor op het Rembrandtplein -wat erg mooi belooft te worden (the Bank) - is ook de nabijgelegen Herengrachtbrug gerenoveerd. Om die reden reed tramlijn 4 niet meer door de Utrechtsestraat die minder goed bereikbaar was. Een geschil tussen de aannemer en de gemeente lag daaraan ten grondslag. Ik heb regelmatig aan klanten verteld dat de werkzaamheden bijna af zijn, maar nu is het officieel: woensdag 29 september a.s. is het zover! Ondertussen klaagden de ondernemers, net als destijds op de Overtoom en nog steeds op het Rokin, dat zij te weinig tegemoet werden gekomen in de door hen geleden schade. De gemeente Amsterdam heeft hen financiële steun voor promotie aangeboden. Woensdag wordt er prosecco geschonken en geklonken. Proost! (Bron: Het Parool)

De Baarsjes, Amsterdam West




Per 1 mei 2010 is Stadsdeel West ontstaan door het samengaan van de voormalige stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West en Westerpark. De naam van het stadsdeel De Baarsjes is ontleend aan het vroegere buurtschap De Baarsjes dat aan de Kostverlorenvaart lag, vlakbij de Wiegbrug. De bouw van woonwijken ten westen van de Kostverlorenvaart startte na de ingebruikname van de tramlijn Amsterdam-Haarlem-Zandvoort in 1904. Als deel van het stedenbouwkundig Plan West van de hand van de architect Hendrik Berlage werden tussen 1920 en 1940 buurten met bebouwing in de stijl van de Amsterdamse School en later ook de stijl van vroege Nieuwe Zakelijkheid ontworpen: de Admiralenbuurt, de Mercatorbuurt, de omgeving van het Surinameplein en de Hoofddorpplein-buurt.

donderdag 23 september 2010

DE FREDERIK HENDRIK BUURT

De Frederik Hendrikbuurt ligt in het stadsdeel West tussen de Singelgracht en de Kostverlorenvaart en is vanaf 1875 gebouwd. De buurt is vernoemd naar Frederik Hendrik van Oranje (1584-1647) die prins van Oranje en graaf van Nassau was en geboren werd als enige zoon uit het huwelijk van Willem van Oranje en Louise de Coligny. Als opperbevelhebber (kapitein-generaal) van het leger vocht hij tegen de Spaanse infanterie waarbij hij de voorkeur gaf aan het belegeren van steden boven veldslagen. Vanwege zijn vele succesvolle belegeringen kreeg hij de bijnaam 'De stedendwinger'. In de Amsterdamse buurt zijn enkele straten vernoemd naar beroemde tijdgenoten zoals Frederik Hendrik's echtgenote Amalia van Solms en de briljante geleerde en adviseur Hugo de Groot die hij gevangen zette, maar vervolgens in een boekenkist wist te ontvluchten.

In de periode vanaf de Gouden Eeuw tot aan het begin van de 20e eeuw lag in dit gebied de Zaagmolenbuurt, vernoemd naar de vele molens voor het zagen van hout ten behoeve van de scheeps- en woningbouw. Met de komst van de stoommachine raakten deze molens uiteindelijk hun functie kwijt. De Otter, gelegen aan de Kostverlorenvaart, is de laatste overgebleven houtzaagmolen. Om het behoud van deze paltrokmolen is een lange juridische strijd gevoerd. Sinds 1929 rijdt tramlijn 3 door de buurt via de Frederik Hendrikstraat. Het afgelopen decennia is de buurt mede dankzij de gunstige ligging sterk in opkomst.  Kijk HIER voor een leuke woning. Meer weten over de buurt? Lees: Westerpark, Barren, Sparren en Koperen Knopen. De geschiedenis van stadsdeel Westerpark: Zeehelden-, Spaarndammer-, Staatslieden- en Hugo de Grootbuurt. Door Ton Heijdra, Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 2007. ISBN 978-9072-8105

dinsdag 21 september 2010

Prinsjesdag 2010: Maatregelen Stimulering Woningmarkt

Minister Jan-Kees de Jager van Financien heeft de volgende maatregelen bekend gemaakt:
-Lager BTW-tarief: voor renovatie en herstel aan woningen ouder dan 2 jaar een verlaagd tarief van 6% voor arbeidsloon. Geldt voor 9 maanden en gaat in op 1 oktober 2010.

-NHG-garantie: de grens ligt ook in 2011 op €350.000, wordt dus verlengd met 1 jaar.


-Dubbele lasten: de periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten voor beide huizen aftrek kunnen krijgen gaat van 2 naar 3 jaar. Deze regeling vervalt in 2012.


-Hypotheekrente-aftrek na verhuur: de periode waarin mensen weer recht hebben op aftrek wordt met 1 jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.


-Overdrachtsbelasting: als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde jaar wordt doorverkocht, dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. De termijn is verlengd van 6 maanden naar 1 jaar.
Quote De Jager: “De huizenprijzen lijken inmiddels redelijk stabiel en de verkoopcijfers stijgen voorzichtig, maar het herstel is broos. De woningmarkt lijdt nog steeds onder de gevolgen van de kredietcrisis.”

maandag 20 september 2010

BEKENTENISSEN VAN DE MAKELAAR IN MOKUM: Deel 1

Als fietsende makelaar leg ik op jaarbasis een aardig aantal kilometers af. Met die kilometervergoeding zit het dus wel goed, maar bovenal geeft het me de gelegenheid om Amsterdam tot in detail te ontdekken. Dat sluit naadloos aan bij mijn grote interesse in de geschiedenis van de stad en haar monumenten en bouwstijlen. Ondanks de vele perikelen is de aanleg van de Noord-Zuidlijn een geschenk voor de stadsarcheoloog en zijn team: dit jaar en in 2011 kunnen zij tot op een diepte van 33 meter onder maaiveld onderzoek verrichten. Bij de opgravingen zijn tot nu toe zo'n 700.000 vondsten verzameld. Al dit afval en deze verloren voorwerpen vertellen tot in detail hoe Amsterdammers in vorige eeuwen leefden en werkten.

Daarover later meer. De komende tijd lees je op dit weblog bijdragen van mijn hand in de rubrieken AMSTERDAMSE GESCHIEDENIS en AMSTERDAMSE WIJKEN. Als eerste buurt bespreek ik de historische Frederik Hendrikbuurt in stadsdeel West met daaraan gekoppeld de geschiedenis van De Otter, de laatste houtzaagmolen in de stad. Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat dan een reactie achter bij de blogs en berichten. Ben je geinteresseerd in de sfeer en bouwstijl van deze buurt? En op zoek naar een woning? Check dan het huizenaanbod voor stadsdeel West. Bel, email of tweet me om een afspraak te maken.

vrijdag 17 september 2010

Pied-a-terre 3: ''Het kwalijkste is dat de wethouder van niets weet"

Zoals al in eerdere blogs gemeld heeft de linkse fractie van de gemeenteraad haar pijlen gericht op de eigenaren van een pied-a-terre in Amsterdam. Na eerdere excuses (zie blog d.d. 27 augustus 2010) schijnen sommige overijverige ambtenaren nu in eigen persoon de eigenaren te benaderen en vervolgens aan te schrijven. Sommige eigenaren spreken zelfs van "bespied worden". De VVD- en D66-fracties nemen het op voor de eigenaren: "Het kwalijke is dat de ambtenaren dit doen zonder dat de wethouder er van weet". Het verweer luidt dat de brief van handhaving niet van de Dienst Wonen, maar van de Dienst Persoons- en Geo-Informatie komt. Dat werkt weer lekker langs elkaar heen, zo lijkt me - en ondertussen wordt er weer veel onrust gestookt.

Wonen op een woonboot in Amsterdam?

Aan de Da Costakade, vlakbij de Jordaan, is deze woonboot te huur per 1 oktober 2010. Gemeubileerd, €1.250,- p/m. Voor het ultieme grachtengevoel! Klik HIER voor de presentatie.

donderdag 16 september 2010

Erfpacht remt bouw etages op IJburg

Sinds 1 augustus 2005 is de erfpacht-regelgeving bij uitbreiding van een woning versoepeld. Nu zijn er op IJburg woningen die deels voor en na deze overgangsregeling zijn opgeleverd. Omdat sommige bewoners destijds voor uitbreiding hebben gekozen en de erfpacht hebben betaald, geldt het oude regime voor alle bewoners van het betreffende blok. Een eigenaar die nu een etage extra wil bouwen, zal dus ook een erfpachtaanslag ontvangen - en dat is al snel €50.000 per etage. Veel eigenaren zijn zich hiervan niet bewust of hoorden pas van de regel toen ze wilden gaan bouwen. De ombudsman vindt de handelswijze van de gemeente onbehoorlijk, maar 'Amsterdam' zegt dat de zaak niet valt terug te draaien. De gemeente verwijst vervolgens naar het Ontwikkelingsconsortium (waar ze zelf deel van uitmaakte), de makelaar en notaris. Zij hadden de kopers moeten inlichten. Zo blijft erfpacht de melkkoe van de gemeente Amsterdam...

maandag 13 september 2010

Utrechtsestraat appartement te huur

In de altijd gezellige Utrechtsestraat - een toplocatie -  is dit 2-kamer appartement over twee verdiepingen te huur. Om de hoek van De Pijp, de Amstel, Reguliersgracht en natuurlijk alles wat de Utrechtsestraat aan winkels en horeca te bieden heeft. Beschikbaar per 8 oktober 2010, vraagprijs €1.300 p/m excl. GWL. Kijk hier

donderdag 9 september 2010

Open Monumentendag

Komend weekend is het weer Open Monumentendag. Een keer per jaar kan je de deelnemende panden - d65 in totaal dit jaar in Amsterdam- bezoeken. Ik ga naar de woonhuizen kijken aan de Binnenkant, Vondelstraat, Keizersgracht en de Korte Marnixkade. Link: http://www.openmonumentendag.nl/zoeken.php/?omd_doetmee=on&open=3&provincie_id=&plaats=Amsterdam&monumenttype_id=&monumentsoort_id=&naam=&activiteittype_id=&x=36&y=3&from=0
Een mooie gelegenheid om deze bijzondere monumenten eindelijk eens van binnen te bekijken.

dinsdag 7 september 2010

Het Rokin: de Rode Loper

Iedereen weet dat het Rokin niet meer de grandeur heeft van vroeger. Het werk aan de Noord-Zuidlijn heeft de 'boulevard' veranderd in een bouwput. De wethouder verschuilt zich achter het te voeren beleid en geeft niet thuis, oftewel bestudeert mogelijke maatregelen. Ondertussen verdwijnen de chique winkels en vullen goedkope zaken de plekken op. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe het Rokin er over vijf of misschien wel zeven jaar uit gaat zien. Dat wil zeggen: oplevering Noord-Zuidlijn in 2017?  Link: http://www.parool.nl/parool/nl/1084/DOSSIER-NOORD-ZUIDLIJN/article/detail/1013527/2010/09/07/Winkeliers-Rokin-in-opstand.dhtml

vrijdag 3 september 2010

Woningcorporaties moeten 800.000 huizen verkopen in 10 jaar tijd?

Ik lees in het FD dat er wordt bepleit dat de corporaties in tien jaar tijd 800.000 van de 2,4 miljoen sociale huurwoningen moeten verkopen aan de huurders om op het nieuwe beleid in te spelen. Link: http://www.fd.nl/artikel/20178488/uitverkoop-corporaties-bepleit
Nu zijn de wooncorporaties naar mijn weten opgericht om sociale woningen te beheren en dat is een goede zaak. Mensen met lagere inkomens moeten ook comfortabel kunnen wonen. In ieder geval wordt onomwonden gesteld dat de sector op z'n kop moet. Laten we verdere berichtgeving afwachten!

donderdag 2 september 2010

Moet de geschiedenis van Amsterdam herschreven worden?

De historicus Jona Lendering heeft zijn nieuwe boek gepresenteerd: Rand van het Rijk - Romeinen en de Lage Landen. Hij stelt hierin dat de Romeinen zich tweeduizend jaar geleden aan het IJ hebben gevestigd. Link: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1005528/2010/09/02/Amsterdam-is-al-bijna-2000-jaar-bewoond.dhtml Ben benieuwd wat Geert Mak en consorten hierover te zeggen hebben!

dinsdag 31 augustus 2010

Nieuwe stimulering maatregelen uit Den Haag

'Den Haag' heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de woningmarkt te stimuleren. Het BTW-tarief voor verbouwingen gaat van 19% naar 6%, natuurlijk onder bepaalde voorwaarden. Verder blijft de hogere NHG-grens ook in 2011 bestaan.  Link: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/index.dhtml Minister de Jager meldt dat de woningmarkt nog steeds lijdt onder de kredietcrisis. What else is new?

maandag 30 augustus 2010

Na regen komt zonneschijn!

Als makelaar te fiets heb ik aardig moeten afzien de laatste week. De regencape hield me redelijk droog, maar ik begon langzaam te twijfelen of het ooit ophield. Vanochtend even kijken op weeronline leert: na regen komt zonneschijn! Link :http://www.weeronline.nl/Europa/Nederland/Amsterdam/4058223  Vandaag nog even tussen de buien doorfietsen....

vrijdag 27 augustus 2010

Pied-a-terre 2 : Excuusbrief Gemeente Amsterdam

Het is zover: onder druk van de gemeenteraad krijgen de 666 aangeschreven eigenaren van een pied-a-terre een excuusbrief toegestuurd. Nu is het afwachten op nieuw beleid....

woensdag 25 augustus 2010

Geen actief handhavingsbeleid pied-a-terre tot november 2010

De gemeente Amsterdam heeft vandaag gesteld dat de eigenaren van een pied-a-terre tot november 2010 met rust worden gelaten. Link: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1004384/2010/08/25/Tweede-woning-in-Amsterdam-even-gered.dhtml
Tijd dus om de woning te upgraden: met kleine aanpassingen kan het punten-aantal worden opgeschroefd. Op deze link kun je precies zien hoe de puntentelling en de daarbijhorende huurprijs tot stand komen: http://www.huurders.info/?id=258

UB overbodig?

Al tien jaar zijn voor- en tegenstanders het niet eens of er een nieuwe universiteitsbibliotheek moet komen op het Binnengasthuisterrein. De gemeente en de UVA, voorstanders uiteraard, vinden het terrein geschikt voor nieuwbouw en gaan voorbij aan het historisch karakter ervan. In ieder geval heeft de directeur van de UB zich niet al te positief uitgelaten over de toekomst van de bibliotheek in het algemeen. Link: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1004305/2010/08/24/Zie-je-wel-die-UB-is-niet-nodig.dhtml  Koren op de molen van de tegenstanders, zou ik zeggen!

Wegvallen fiscale stimulans: huizenmarkt stort in.

In de VS is de huizenmarkt in de maand juli ten opzichte van juni met 27% gedaald door het wegvallen van een fiscaal voordeel. Link: http://www.fd.nl/artikel/20107540/huizenmarkt-vs-stort-wegvallen-stimulans  Is dit een voorbode wat ons te wachten staat als er aan de hypotheekrente-aftrek wordt gemorreld? Het betrof hier een voordeel dat kon oplopen tot 6000 euro, maar dit steunpakket heeft de Amerikaanse huizenmarkt onvoldoende kunnen stimuleren. Een duurzaam herstel lijkt daar nog even te duren.

maandag 23 augustus 2010

Huiseigenaren met particuliere erfpacht worden geholpen

Eindelijk actie: de gemeente Amsterdam gaat eigenaren met particuliere erfpacht helpen door desnoods de erfpacht af te kopen c.q. over te nemen nadat zij dat zelf hebben geprobeerd. Link: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/1003954/2010/08/23/Erfpacht-oplossing-in-Amsterdam.dhtml.  De situatie was natuurlijk ook onwerkelijk. Eens kijken hoe dit er in de praktijk uit gaat zien!

Meer buitenlandse studenten in Amsterdam

Volgens Het Parool komen er  meer buitenlandse studenten in Amsterdam wonen. Zie de link: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/1004161/2010/08/23/Meer-buitenlandse-studenten-in-Amsterdam.dhtml Nu heeft studentenhuisvestingorganisatie DUWO 4100 woningen beschikbaar waarvan 1600 in Amsterdam. Dagelijks hebben wij studenten aan de lijn met vragen naar huisvesting die er blijkbaar niet in voldoende mate is. Nog steeds kent de stad een structureel tekort aan goedkope studentenwoningen. Het lijkt me dat verhuurders hier zeker op kunnen inspelen.

zaterdag 21 augustus 2010

Drukte op de Oude Schans door Sail 2010

Het passeren van de sluis is bijkans onmogelijk! Dan maar omkeren en de stad niet in......

vrijdag 20 augustus 2010

Pied-a-terre 1: Het moet niet gekker worden..

Het is bekend dat de gemeente Amsterdam er een geheel eigen mening op nahoudt als het over het woonbeleid gaat. Het gat tussen sociale en vrije sector-huur is nergens in Nederland zo groot en in plaats van het bouwen van meer sociale huurwoningen door de woningcoöperaties - waar ze oorspronkelijk voor zijn opgericht  - gaan de ambtenaren op het stadhuis nu eigenaren van pied-a-terres onder de puntengrens aanschrijven. Het doel? Deze woningen ter beschikking te stellen als sociale huurwoningen tegen de daarbijhorende huurprijzen. Lees meer

Ik raad iedereen aan die hiermee te maken om direct bezwaar aan te tekenen met een nieuwe en betere puntentelling als bijlage (Er is altijd wel iets verbeterd aan de woning). De kans is groot dat er dan geen vervolg aan wordt gegeven.