Woonnieuws Amsterdam

maandag 13 december 2010

SLOTERMEER, Amsterdam West

Slotermeer wordt ook wel Tuinstad Slotermeer genoemd en maakt deel uit van stadsdeel Nieuw-West. De naam in ontleend aan het vroegere Slotermeer dat in 1644 werd drooggelegd.
Sindsdien lag hier de Sloterdijkermeerpolder die tussen 1948 en 1956 werd vergraven tot de Sloterplas. Slotermeer wordt  begrensd door de Haarlemmerweg, de Sloterplas, sportpark Ookmeer en het Eendrachtspark.



De geschiedenis van Slotermeer laat zien dat het oorspronkelijke plan uit 1939 uiteindelijk in 1952 gereed kwam. Er is gestreefd naar een parkachtige omgeving en er zijn tegenwoordig veel recreatie mogelijkheden. Destijds was het door grondspeculatie niet mogelijk om eensgezinswoningen te bouwen maar dat is de afgelopen jaren wel gebeurt. Dit heeft resulteerd in een diverse woonvoorraad en verschillende buurten.

In 1952 lag de wijk misschien aan de rand van de stad maar is ondertussen volledig door de stad opgenomen. Een ligging buiten de ring maar toch echt Mokum op 30 minuten fietsafstand van de Nieuwmarkt. De uitvalswegen liggen wel praktisch om de hoek en openbaarvervoer verbindingen zijn uitstekend. Tramlijn 14 rijdt vanaf de Dam de buurt in, lijn 7 gaat langs de Singelgracht richting Oost en halte Jan van Galen geeft toegang tot het metro netwerk.

De voorzieningen in Slotermeer zijn heel goed met veel sport mogelijkheden. Verder vind je de nabijheid van de Sloterplas met een heus watersportcentrum, het Sloterparkbad en natuurlijk het Sloterpark met natuurspeeltuin en kinderboerderij.

Een verassend leuke buurt in Slotermeer is het Noorderhof, ontworpen onder leiding van de architect Krier. De ligging ten Noorden van de Sloterplas, om de hoek van de Burgemeester Roelstraat en dicht bij de uitvalswegen zorgt voor een goede bereikbaarheid. Deze wijk werd in 1996 gerealiseerd en is opgezet als een dorp, met een kerk (de OLV Lourderskerk) en -plein, smalle straatjes en een hofje. Een goed voorbeeld van een woonwijk met eengezinswoningen in Mokum met veel voorzieningen om de hoek.