Woonnieuws Amsterdam

woensdag 25 mei 2011

Update van de Makelaar in Mokum

De afgelopen periode was het bij Collectief Makelaars best druk. Op gezette tijden stromen de aanvragen binnen, vervolgens is het weer rustiger. Gelukkig doen we wel zaken, er wordt trouwens stevig onderhandeld over de prijzen. Er was zelfs een woning die na 2 jaar te koop uiteindelijk voor een goede prijs verkocht werd. Je ziet, de aanhouder wint..

Even over de markt in het algemeen.
De nieuwe hypotheekregels worden per 1 Augustus ingevoerd maar volgens minister de Jager is dat niet slecht voor de woningmarkt. Onderzoek van De Nederlandse bank en het Centraal Planbureau laat zien dat de effecten beperkt zijn ondat ze deels aansluiten bij de huidige praktijk van hypotheekverstrekking. Ondertussen domineerd onzekerheid  de huizenmarkt, die laat nog steeds geen herstel zien. De nieuwe regels moeten daar een einde aan maken en de banken gaan overleggen hoe zij een steentje kunnen bijdragen.

Het energielabel wordt nieuw leven ingeblazen, voor woningen met een energielabel A wordt de leencapaciteit verruimt met €6500 en voor zuinige nieuwbouwwoningen met €20.000,-. Dit zou eigenaren moeten aanzetten tot certificering over te gaan.

De praktijk laat zien dat het verkrijgen van een hypotheek nog steeds erg moeilijk is, een 4 weeks termijn voorbehoud financiering is te kort, vaak heeft men 6 tot 8 weken nodig om alles rond te krijgen, spannende tijden voor de potentiele koper - en verkoper.

Ik hoop dat de impact van de nieuwe regels de komende maanden duidelijk wordt en de banken hypotheekaanvragen soepeler gaan behandelen, dan kan de huizenmarkt weer vooruit!