Woonnieuws Amsterdam

woensdag 5 juni 2013

De Oosterparkbuurt in Amsterdam Oost

De Oosterparkbuurt is een gewilde en ouderwets gezellige negentiende-eeuwse wijk in Amsterdam, stadsdeel Oost. De wijk wordt begrensd door de Wibautstraat, Mauritskade en Linnaeusstraat en is in zijn huidige vorm aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd. Voor die tijd liep in de polder het Oetgenspad op de plaats van de huidige Eerste Oosterparkstraat. De straten volgen de oude verkavelingslijnen.



De Buurt is niet alleen heel gezellig en multicultureel, maar bovendien hip. Op de Linneausstraat en de Middenweg verrezen de laatste jaren trendy restaurants en lunchrooms. Achter het nieuwe stadsdeelkantoor Oost, nu het Manor Hotel huist een nieuw muziekcentrum waar zowel amateurs- als professionele muzikanten kunnen oefenen en jammen.

Dit gedeelte van Amsterdam Oost is bijzonder populair door de karaktervolle omgeving met veel groen, winkels van allerlei kleur en natuurlijk de markt. De mensen groeten elkaar nog op straat en voor een melk loop je naar de buurtsuper om de hoek.

Aan de westzijde ligt het geweldige Oosterpark. U kunt er niet alleen groen snuiven, maar ook een flinke portie cultuur. Er vinden elk jaar festivals plaats en er staan sculpturen van onder meer Jan Wolkers, Jeroen Henneman en Gerrit Bolhuis. En een hommage aan Nescio’s Titaantjes vindt u er ook. De laatste jaren stikt het er overigens van de halsbandparkieten, tropische vogels die wonderwel blijken te aarden in ons West-Europese klimaat. Naast het park zetelt het Tropen Instituut, waarvan het Tropenmuseum deel uitmaakt. Dit is een levendige museum over niet-westerse culturen met een speciaal kindermuseum erbij. Het gebouw weerspiegelt de rijkdom van de Nederlandse koloniale bezittingen. De immense entreehal aan de Mauritskade wordt bekleed met Italiaans Carrara marmer. Deze dient o.a. als ontvangstzaal voor het Tropentheater waar voorstellingen uit niet-westerse culturen worden gegeven. In het park vind je ook het NH Tropen hotel. Verlaat u het park bij de zijingang en loopt u de Eikenweg op, dan vindt u aan uw linkerhand een van de mooiste pleinen van Amsterdam: het Kastanjeplein. Er staan imposante, eeuwenoude kastanjebomen, ouderwetse straatlantaarns en in het midden ligt een enorme, opengebarsten bolster van brons. De Linnaeusstraat begrenst de Oostzijde van het park, daar is het heel mooi wonen, bijvoorbeeld in deze mooie woning die ik in de verkoop heb. Niet ver van deze buurt ligt de oudste markt van Amsterdam: De Dappermarkt, ook wel het Juweel van Oost genoemd. Beter boodschappen doen in Amsterdam bestaat niet.

Voor vertier kunt u naar het Centrum dat aan de wijk grenst, in de buurt naar een gezellige kroeg of goed restaurant of naar het trendy Hotel Arena. Dit monumentaal pand uit 1890, waar voorheen een weeshuis was gevestigd, dient niet alleen als hotel, maar er is ook een restaurant, een bar en een club waar bekende feesten worden gehouden. Natuurlijk biedt De Oosterparkbuurt, zoals elk beetje buurt in Amsterdam, genoeg bruine cafés om eens met vrienden te borrelen met een bitterballetje.