Woonnieuws Amsterdam

vrijdag 29 april 2011

Oostelijk Havengebied: Het Cruqiuseiland

Het Cruqiuseiland in het Oostelijk Havengebied  is een rustig stukje Amsterdam verscholen achter de poorten van oude chalethuizen, waar in de 19e eeuw het vee van de tegenoverliggende Veemarkt naar het toenmalige abattoirterrein werd gebracht. Hier waren slagers en keuringsmeesters werkzaam en werd het vee voor de Amsterdamse bewoners geslacht.


                                     
Deel uitmakende van het populaire Oostelijk Havengebied en omsloten door de opkomende Indische buurt , Amsterdam Centrum en het Landelijk Amsterdam Noord, een heel leuke locatie.
De architecten Lucien Lafour en Rikkert van Wijk ontvingen in 1990 voor het ontwerpen van de 550 sociale huurwoningen de Wibautprijs. Ondertussen is een deel van de woningen verkocht door de corporaties. Verderop het eiland wordt gewerkt aan meer woon-werkruimte. Veelbelovende projectonwikkeling zal dit gebied zeker nog interessanter maken.



De grenzen van dit autoluw eiland zijn prachtige pakhuizen en een rustiek kanaal - de Nieuwe Vaart- met plaats voor een bootje. Deze vaart loopt ten oosten over op het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal. Kijk je echter de westelijke kant uit, dan zie je niet meer dan 100 meter verderop de wieken van een molen. Vooral met zonsondergang is dat een prachtig plaatje. Naast de molen vind je Brouwerij ´t IJ. Een plek waar bier zelf wordt gebrouwen. Het heeft een groot terras dat zomers altijd druk bezocht wordt.

De authentieke pakhuizen Maandag t/m Zondag, die de andere kant van het eiland afbakenen, zijn omgebouwd tot prachtige appartementcomplexen. Het daarnaast gelegen pakhuis Koning Willem 1 is ook behouden gebleven en dient als onderkomen van het Internationaal Instituut voor Sociale GeschiedenisInstituut en als Persmuseum.


Het waterrijke Oostelijk havengebied, dat uit verschillende eilanden bestaat, kent een brede historie. Met de bouw van het Centraal Station moest men de toenmalige havenfront dempen en trad de Oostelijke Handelskade in. Hier vond het goederen- en passagiersverkeer naar Indië en Zuid-Amerika plaats. In de tijd dat de haven niet meer als zodanig dienst deed, namen krakers bezit van het gebied. Zij hielden zich onder andere veel met kunstprojecten bezig. Dit zie je op de eilanden nog steeds terug; er zijn veel ateliertjes en dikwijls worden er kunstactiviteiten ondernomen.
Vandaag de dag kennen de eilanden een breed repertoir aan prachtige architectuur, waar vele toeristen op afkomen. Met een winkelcentrum, Club Panama, het Muziekgebouw, het Bimhuis, bars, hippe restaurants en prachtige uitzichten, heeft deze buurt zijn eigen volwaardige plek in het stedelijke Amsterdam ingenomen.

Stadsdeel Zeeburg
Het Oostelijk havengebied behoort weer tot stadsdeel Zeeburg wat sinds 2010 deel uitmaakt van Stadsdeel Oost. Oorspronkelijk in 1990 ingesteld en ontleent zijn naam aan de vesting ´Seeburg´ die in de 17e eeuw aan de Zeeburgdijk lag. Deze dijk maakte deel uit van een oude dijk langs de Zuiderzee die Amsterdam met Muiden verbond. Voor de drooglegging van de Watergraafsmeer was dit de enige verbinding over land met Naarden. De Zeeburgerdijk ligt pal achter Cruqiuseiland.