Woonnieuws Amsterdam

maandag 16 september 2013

Starterslening Amsterdam

De commissie Stimuleringsfonds Volkshuisvesting heeft op 13 mei 2013 besloten om aan B&W en de Raad van de gemeente Amsterdam voor te stellen €2 miljoen vrij te maken voor de Starterslening. Voor dit bedrag kunnen ongeveer 320 Startersleningen verstrekt worden. Er is een maximumbedrag van €200.000 afgesproken (dit bedrag kan geïndexeerd worden).
Door dit maximum is de regeling gericht op starters die zonder Starterslening lastig een woning kunnen kopen: het is daarom niet nodig om additionele inkomenseisen te stellen. De regeling richt zich op de lage middeninkomens: huishoudens met een inkomen van maximaal anderhalf keer modaal. Deze groep komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en verdient vaak te weinig om een passende koopwoning te kopen.

Met het maximumbedrag van €200.000 is het niet meer mogelijk dat huishoudens tot twee keer modaal gebruik kunnen maken van de regeling. De noodzaak om te monitoren dat niet teveel huishoudens met een hoog inkomen gebruik kunnen maken van de regeling is dus komen te vervallen. Er worden geen nieuwe Starterslening verstrekt wanneer dit budget op is en/of de Rijksbijdrage van €50 miljoen op is.

De regeling kent een minimum aan voorwaarden zodat de regeling veel koopstarters een kans biedt om een eerste woning te kopen in Amsterdam. Amsterdammers die zonder hulp geen koopwoning kunnen bemachtigen, kunnen met deze starterslening voor een periode van 3 jaar maximaal 20% procent van de koopsom rentevrij lenen. Daarna moet de lening tegen een marktconform tarief worden terugbetaald.

De gemeenteraad heeft op 11 september jl dit besluit geworden en deze zal na publicatie daarvan op 23 september 2013 in werking treden.