Woonnieuws Amsterdam

vrijdag 25 april 2014

De Amsterdamse Energie Atlas

Vanaf deze week is op de landkaartenwebsite van de gemeente Amsterdam een kaart verwerkt waar informatie over energieverbruik kan worden bekeken. In een breed kleurenpalet wordt laten zien hoe de huizenblokken in de stad presteren op het gebied van duurzaamheid.

C:\Users\USER\Documents\Blog fotos\energieatlas.png


Bijzonder is vooral dat dit gebaseerd is op daadwerkelijke gegevens over het verbruik van stroom en gas op deze adressen. Dat onderscheidt de Amsterdamse atlas van tegenhangers elders. Zelfs de websites van Hamburg en New York, die als inspiratie hebben gediend, waren uiteindelijk gebaseerd op schattingen.

Zonnepanelen
De gemeente Amsterdam heeft de gegevens die ten grondslag liggen aan de atlas gekregen van netbeheerder Liander. Vanwege hun privacy zijn daarbij niet de data van individuele huishoudens verstrekt, maar gemiddelden per vijf huishoudens.

De website kan Amsterdammers attenderen op mogelijke energiebesparing, maar ook op kansen om energie op te wekken. Op basis van gegevens over het weer, de zonkracht, de hellingshoek van het dak en de schaduw rekent de website bijvoorbeeld voor hoe rendabel zonnepanelen zijn per dak. Duidelijk is de verdeling over de stad met het relatief hoge verbruik in kantoorgebieden en aan de grachten, waar de woningen groot en toch matig geïsoleerd zijn.