Woonnieuws Amsterdam

vrijdag 23 januari 2015

Energielabel: groen label 10% hogere waarde?

Vanaf 1 januari 2015 moet elke woningeigenaar verplicht een definitief energielabel overhandigen bij verkoop of verhuur van een woning. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Met dit label wil de overheid eigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Zo moet nieuwbouw vanaf 2020 (bijna) energieneutraal zijn. Bestaande bouw moet een stuk energiezuiniger.

http://www.020makelaars.nl/diensten/energielabel/
Vijf miljoen huizen krijgen binnenkort een bericht
Woningeigenaren zonder energielabel krijgen begin 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Het is een inschatting, gebaseerd op openbare gegevens over de woning. Dit label is niet geldig bij de verkoop of verhuur.

Overheid was nalatig; EU-boete van 85 miljoen euro!
Al vele jaren hikt de overheid tegen het energielabel aan. Vanuit Europa heeft ons land de verplichting (sinds 2008) om te zorgen dat elke woning en elk gebouw een Energielabel heeft. De overheid heeft niet gehandhaafd en heeft van de EU daarvoor een boete gekregen van 85 miljoen waarvan inmiddels 65 miljoen is betaald. Burgers betalen deze nalatigheid!

Groen label 10% hogere waarde?
Gaan we naar een etalage waarbij de makelaar de woningen rangschikt op energielabel? Onderzoek van prof. Dirk Brounen van de Universiteit van Tilburg en dr. Nils Kok van de Universiteit van Maastricht heeft al aangetoond dat woningen met een 'groen' label voor een hogere prijs (gemiddeld 10% hoger) worden verkocht dan hetzelfde type woning met een lagere energiekwalificatie.

Dun label of een dik label (het oude label)?
Wilt u exact weten wat voor label uw woning krijgt? Schakel dan een deskundige in; wellicht krijgt u hierdoor een hoger label. Het dikke label wordt op basis van 150 vragen met gemiddeld 3 opties nauwkeurig vastgesteld. Hoe u zelf een goedkoper dun label aanvraagt zie ons vorig blog-bericht. Bij een dun label is woningeigenaar aansprakelijk voor het opvoeren van de bewijsstukken. Bij een dik label de deskundige.

Fraudebestrijding en boete
Geen label bij verkoop of verhuur: boete EUR 405,-. Na betaling van de boete moet er alsnog een energielabel overhandigd worden. Waarschijnlijk volgt er eerst een waarschuwing. Wanneer er fraude wordt gepleegd is de boete hoog. Er kan bijvoorbeeld verplicht worden gesteld om van de woning een A-label te maken wat een hoge verbouwingsinvestering met zich meebrengt.

Toekomst
De verwachting is dat het energielabel in de nabij toekomst gekoppeld gaat worden aan de hypotheek (hoger label kan leiden tot een lager intrestpercentage!) en de Woz-waarde.

Tips
  • In de nabij toekomst zonnepanelen? Vervang je oude meter niet; de oude meter kan namelijk voordeliger terugleveren. Bij een nieuwe meter krijg je nl. maar ca. 10% terug.
  • Bij opstart van de verkoop direct een dun label aanvragen i.v.m. lange doorlooptijd.
  • Het aanvragen van een dun label kost veel tijd. Dus wanneer er een snelle overdracht is dan is het verstandiger een dik label aan te vragen.
  • Overigens hoeven mensen die in de afgelopen jaren al een energielabel via de uitgebreide methode hebben laten opstellen, niets te doen.
  • Beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening); niet verplicht.
  • Het voorlopige Energielabel geldt niet voor professionele verhuurders en kunnen geen dun label opvragen. Energie-index (dikke label) voor woningeigenaren die het exact willen weten en koppeling met het puntensysteem voor de verhuur.
Bronnen

PS Wanneer u uw woning wilt verkopen begeleiden wij u gratis bij het definitief maken van uw energielabel.