Woonnieuws Amsterdam

vrijdag 17 oktober 2014

'Schenking ook na 2015 te gebruiken'

Huizenkopers die hun verbouwing willen financieren met een belastingvrije schenking van een ton, hebben nog tot en met 2016 om hun huis te kopen.

Dat stelt Netwerk Notarissen volgens Nu.nl.
De verruimde vrijstelling geldt eigenlijk tot eind 2014. Maar het landelijke netwerk van notariskantoren heeft een manier gevonden waarop een huizenbezitter er pas later van gebruik kan maken.Netwerk Notarissen zegt dat de wet "vreemd genoeg" niet eist dat de ontvanger op het moment van de schenking al een huis heeft gekocht.
"Er staat alleen in de wet dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. De ontvangers van deze schenking moeten dus in 2015 of 2016 op zoek naar een klushuis", zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.
De schenking moet nog wel dit jaar worden gedaan, maar daarna is er nog wel twee jaar de tijd om een huis te vinden. Het ministerie spreekt dit tegen. 

Ministerie

Het ministerie van Financiën spreekt dit tegen. Volgens een woordvoerder staat in de wet dat de ontvanger wel degelijk in het bezit van een woning moet zijn op het moment van de schenking.
Van der Geld benadrukt dat in de wet wordt verwezen naar een ministeriële regeling. Daarin staat dat de schenking voor verbouwing onder ontbindende voorwaarde is. 
Dat zou betekenen dat de ontvanger op 1 januari 2017 het eigen huis moet hebben verbouwd met de schenking. Dat is dan de voorwaarde waar hij of zij aan moet voldoen om vrijstelling te krijgen.

Raar

Volgens Netwerk Notarissen pakt de wet in de praktijk "raar" uit. Of iemand wel of geen belasting over een schenking hoeft te betalen, hangt namelijk af van hoe dat geld besteed wordt.
"Het kan zijn dat iemand die de schenking krijgt en er een nieuwbouwwoning mee koopt, de vrijstelling niet krijgt. Terwijl de schenking van 100.000 euro om een nog niet gekocht huis te verbouwen nog wel voor de jaarwisseling fiscaal succes heeft", meent de directeur.
Het is volgens haar niet duidelijk hoe de Belastingdienst met het aflopen van de schenkingsvrijstelling omgaat. "Wij zeggen daarom gekscherend dat volgend jaar nog wel eens meer klushuizen verkocht zouden kunnen worden."

Verruimd

Regels rondom belastingvrije schenkingen zijn in oktober 2013 tijdelijk verruimd. Ouders en derden kunnen maximaal 100.000 euro schenken voor het aflossen van een hypotheek of een verbouwing, ongeacht de leeftijd van de kinderen.
Vanaf volgend jaar mogen alleen ouders belastingvrij aan hun kinderen schenken. Die moeten jonger zijn dan veertig jaar. Vanaf dan geldt ook weer een maximumbedrag van ruim 52.000 euro.

Snel

Van der Geld zegt veel vragen te krijgen van mensen die nog snel van het fiscale voordeel willen profiteren. Dat zijn vooral mensen die nog geen belastingvrije schenking hebben kunnen doen, omdat hun kind bijvoorbeeld nog geen huis heeft gekocht.
Van der Geld zegt sommige mensen in dat geval te moeten teleurstellen. "Als je nu wilt schenken en je kind moet dit jaar nog een huis nog kopen dan is dat bijna niet meer mogelijk. Je moet namelijk niet alleen op tijd een huis vinden, maar het huis moet uiterlijk 31 december van dit jaar op je naam staan."
De hypotheek zou dan in een hele korte tijd rond moeten komen. De schenking kan dan niet meer voor de aflossing van de hypotheek gebruikt worden.

Nieuwbouwwoning

Voor nieuwbouwwoningen geldt de vrijstelling alleen als er voor het einde van 2014 is begonnen aan de bouw. Mensen die de schenking willen gebruiken voor de aflossing van een hypotheek, moeten dat uiterlijk op 31 december hebben gedaan.
In augustus werd bekend dat de verruiming niet zou worden verlengd. De koepel heeft eerder bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gepleit voor een verlenging van de maatregel.
Volgens het netwerk zijn in veel gezinnen de jongste kinderen nog niet aan een woning toe, omdat ze nog studeren of op zoek zijn naar een baan.
Ook makelaarsvereniging NVM en de brancheorganisatie voor woonwinkels INretail pleitten eerder voor een aanpassing van de regels.

Door: NU.nl