Woonnieuws Amsterdam

maandag 27 juni 2011

De juiste prikkels voor huizenkopers

Er wordt veel onduidelijkheid geschept door de politiek. De laatste opmerkingen over eventueel aanpassen/afschaffen van de overdrachtsbelasting doet de deur helemaal dicht. En de (potentiele)  huizenbezitter blijft in onzekerheid achter.. Volgende week presenteerd naar verwachting Donner zijn woonvisie. Misschien moet hij eens luisteren naar Hoogleraar woningmarkt aan de UvA professor Johan Conijn. Deze expert noemt de volgende 7 prikkels om de markt weer in beweging te zetten: (samenvattend)
1 Schaf de belasting op woningverkoop af
Afbouw van de overdrachtsbelasting zal doorstroming stimuleren Het is een belasting op mobilitiet, op woning- en arbeidsmarkt en werkt negatief op verkeer en milieu. Kosten €2,5 mrd.
2 Voer een bezitsbelasting in
Het afschaffen van de overdrachtsbelasting moet worden betaald door een goede heffing van de bezitsbelasting over de WOZ waarde van de eigen woning.
3 Voer annuitair regime in bij hypotheekaftrek
De verdeeldheid over de hypotheekaftrek remt de huizenmarkt; schep duidelijkheid door het fiscaaal behandelen van hypotheken als een annuitaire lening die wordt afgelost.
4 Stop betutteling bij hypotheekfinanciering
De 'rantsoenering' van consumptieve uitgaven door het kabinet en de AFM moet tegen het licht worden gehouden. De norm van 4,5 maal het jaarinkomen dreigt starters tot onderconsumptie op woongebied.
5 Maak huren meer marktconform
Het huidige kabinetsbeleid stimuleert nog steeds lage- en middeninkomens om te huren en hoge inkomens om te kopen. Dat resulteert in gebrekkige doorstroming tussen huur- en koopwoningen.
6 Geef corporatie vrijheid tot 'huursombenadering '
Corporaties in 10 drukke regio's mogen hun huren met 25 punten ophogen. Voor nieuwe gevallen dus oude huurders blijven zitten. Alternatief is de huursombenadering waarbij de corporatie huur mag verhogen en binnen haar huurbestand mag differentieren zodat lage inkomens worden ontzien.
7 Verlaag de staatssteungrens voor corporatiewoningen
De middeninkomens (boven de €33.000) kunnen nauwelijks meer in de corporatiesector terecht als gevolg van Brusselse regelgeving. Het aanbod van woningen voor middeninkomens kan eenvoudig worden vergroot als de Staat minder geborgde financiering verstrekt. Door de grens te verlagen tot woningen met een huur van max. €550 (nu €650) worden meer woningen vrijgespeeld voor middeninkomens.

Het artikel 'Huizenkopers moeten juiste prikkels voelen' van prof. J. Conijn stond 25 Juni in het Financieel Dagblad en is helaas niet meer online beschikbaar.