Woonnieuws Amsterdam

woensdag 6 oktober 2010

De Nieuwmarkt, Amsterdam Centrum

Als makelaar in Mokum heb ik een speciale interesse in de Nieuwmarktbuurt, vooral omdat ik me hier al zo'n twintig jaar begeef. Voor diegenen die niet bekend zijn met deze Amsterdamse wijk een inleiding:


De Waag, het stralend middelpunt van de Nieuwmarkt.

De Nieuwmarkt in Amsterdam is een plein tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal. Het grenst in het noorden aan de Zeedijk en in het zuiden aan de Sint Antoniebreestraat en vormt het middelpunt van de Nieuwmarktbuurt. Centraal staat de monumentale Waag. Rondom het plein liggen monumentale panden, veel horeca-gelegenheden, een politiebureau, een supermarkt en het woon-complex voor ouderen De Flesseman. Vergeleken met het Rembrandtplein en het Leidseplein is dit plein minder toeristisch en ademt het een meer ontspannen sfeer uit. In deze buurt wordt nog echt gewoond en geleefd, er zijn twee lagere scholen, goede kinderopvang mogelijkheden en in het buurthuis de Boomspijker vinden vele activiteiten plaats - voor jong en oud-.

Op de Nieuwmarkt is een dagelijkse markt en op zaterdag een biologische markt. In de zomermaanden vindt op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt plaats. In het voorjaar zijn er aprilfeesten met een buurtontbijt en een nostalgische kermis met een zweefmolen, spiegeltent, kindertheater en cantina mobile. In Augustus vinden de Hartjesdagen plaats, 4 jaar geleden werd deze oude traditie met succes in ere hersteld. Met Oud- en Nieuw knalt het vuurwerk overdadig, ook dan is het plein ondergedompeld in een groot feest.

De Nieuwmarkt grenst aan de beroemde Rosse Buurt ('de Wallen') en aan Chinatown. Leuk feitje: omdat de Nieuwmarktbuurt, met name de Zeedijk, veel Chinese inwoners en bedrijven kent, zijn de straatnamen in het Nederlands en in Chinese karakters weergegeven. Ni hao! (Hallo!)