Woonnieuws Amsterdam

donderdag 18 april 2013

De levendigheid van de Pijp

De Pijp maakt onderdeel uit van stadsdeel Zuid en  heeft een totaal aantal inwoners van 33120 waarvan opvallend veel jonge mensen. Het is een geliefde buurt voor starters, yuppen en gezinnen die er allemaal een plekje hebben gevonden.
Grenzend aan het centrum is in de 19e eeuw in een toenmalig  poldergebied  een nieuwe wijk opgezet  die men toentertijd  wijk YY noemde. Al snel werd dit in de volksmond de Pijp. De reden hiervoor is  onduidelijk. Sommigen zeggen vanwege de relatief lange en smalle appartementen, anderen beweren weer dat de lange hoofdstraten  metaforisch als  pijpen  de inwoners naar het rondvormige centrum blaast, waar ze hun werk hadden.  Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van het woord pijp in de betekenis van lange rechte poldersloot.


In de omgeving van het Marie Heinekenplein, de Frans Halsstraat en het Gerard Douplein zijn  veel cafés te vinden. Het is vooral een uitgaansgebied voor jongeren en wordt wel vergeleken met het Parijse Quartier Latin . Ook herbergt de Pijp  bijzonder veel  eethuisjes, in alle soorten. Tevens kan je er terecht voor livemuziek, theater of film. In  het midden van de wijk bevindt zich de Sarphatipark.


Dit park is vormgegeven in de landelijke Engelse stijl, hoewel de oostelijke hoek  met Japanse invloeden is heringericht. In de winter vinden vooral honden uitlaters hier hun weg, maar  op warme zomerse  dagen is het park afgeladen met  zonaanbidders en recreanten. 
Achter het Marie Heinekenplein huist de beroemdste  markt van Nederland, de Albert Cuypmarkt. Die wordt van maandag tot en met zaterdag (behalve feestdagen) en viermaal per jaar op een zondag gehouden in de Albert Cuypstraat. Het is een bekende toeristische attractie maar ook buurtbewoners doen er graag de boodschappen.
Ook de Heineken Brouwerij is een trekpleister voor toeristen. Deze voormalige brouwerij dient nu als museum waar men de geschiedenis en de productie van het wereldbekende biermerk kan beleven.  Daarnaast zijn de diamantenslijperij Asscher, het Okura Hotel en de ramen op de Hobbemakade kenmerkende plekken. Voor de architectuurliefhebbers valt er veel te zien  in de zuidrand  waar zich een aantal straten bevinden die zijn gebouwd  in de internationaal bekende 'Amsterdamse school' stijl.

Op zoek naar een leuke 3 kamer woning in deze bruisende buurt? Neem een kijkje in de Van Ostadestraat!