Woonnieuws Amsterdam

dinsdag 23 april 2013

Reacties op onderzoek huizenprijzen

Vorige week kwam het rapport van een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer naar buiten die onderzoek deed naar de prijsstijging van woningen in de afgelopen twee decennia. Die stijging was enorm. Het rapport staat vol met wetenswaardigheden over de totstandkoming van huizenprijzen.

De conclusies en aanbevelingen schieten alle kanten op. In de verslaglegging van de media ligt het accent op de passieve houding van marktpartijen en overheid bij het beteugelen van de huizenprijzen. Dat had wel moeten gebeuren volgens het rapport.

De gewoonte is dat brancheverenigingen zo snel mogelijk, vaak nog voordat zij redelijkerwijs het rapport hebben kunnen lezen, inhaken op zo'n rapport. Niet zelden wordt daarbij het eigen straatje schoongeveegd of wordt de inhoud van het rapport gebruikt om de eigen stokpaardjes weer eens te berijden. Spacemakers zet, een week later, de meest opvallende reacties op een rijtje:

 Projectontwikkelaars: "Klinkklare onzin!"
De branchevereniging van de grotere projectontwikkelaars, Neprom, reageert bij monde van Jan Fokkema. kritisch. Er is waardering voor de analyse van het rapport, maar bij de bespreking van de conclusies en de aanbevelingen valt enkele malen het woord 'onzin'. Fokkema: "Ook benoemt de commissie nog eens de ‘hobby’ van particulier opdrachtgeverschap. Niks mis mee; mensen die dat willen moeten de ruimte krijgen. Maar structureel lost het helemaal niets op."

VVD Rotterdam: "Wij hadden gelijk!"
Lost particulier opdrachtgeverschap niets op? Dan is Fokkema nog niet in Rotterdam geweest. De Rotterdamse afdeling van de VVD grijpt het rapport juist aan om de lezer te bevestigen dat zij goed werk levert. "Het rapport (...) bevestigt de aanbevelingen die de VVD vorig jaar deed in de Rotterdamse gemeenteraad. De VVD stelde toen al dat er meer aandacht moet komen voor de wensen van huizenkopers en dat er meer ruimte moet komen voor zelfbouw." Voor VVD-raadslid Jan-Willem Verheij is er geen twijfel mogelijk: “Dit bevestigt dat wij goede voorstellen hebben gedaan voor de toekomst van de Rotterdamse woningmarkt.”


Bouwers: "Er moet meer gebouwd worden"
Bouwend Nederland is er voor de aannemers. Niet gek dus dat deze vereniging uit de vele conclusies in het rapport accentueert dat het belangrijk is om de een stabiele bouwstroom te organiseren. Verder haalt de club graag de conclusie van de Commissie naar voren dat aannemers niets verdiend hebben aan de prijsstijging. De hoge marge ging op aan luxere woningen en hogere grondprijzen. 

SP: Stem SP"
,,Ironisch genoeg stelt een commissie van PvdA, VVD, CDA en D66 dat hun eigen beleid mislukt is. Dankzij deze partijen is de gezamenlijke hypotheekschuld door het dak gegaan. Terecht dat ze dit beleid afkraken maar hopelijk hebben ze nu ook de wijsheid om de SP te steunen in voorstellen om hypotheekschulden te verminderen." Dat stelt woordvoerder Paulus Jansen. Hij is uiteraard niet de enige die in het rapport een bevestiging ziet van eigen standpunten. Het Eindhovens Dagblad zet alle stokpaardjes op een rijtje.