Woonnieuws Amsterdam

vrijdag 15 oktober 2010

DE LEIDSEBUURT, Amsterdam Centrum

Het Leidseplein is het centraal gelegen plein in Amsterdam in het verlengde van de Leidsestraat. Het grenst aan de Marnixstraat en het Kleine Gartmanplantsoen.


                          Het Leidseplein omstreeks 1955


Het plein dateert uit de aanlegperiode van de grachtengordel en werd destijds aan de zuidzijde afgesloten door de Leidsepoort. Deze historische poort is rond 1870 afgebroken. Het Leidseplein is een bekend uitgaansgebied met terrassen, theaters en horecagelegenheden. Het plein, dat samen met de nabijgelegen Korte Leidsedwarstraat en Lange Leidsedwarsstraat plus de Leidsekruisstraat de 'Leidsebuurt' vormt, is een ontmoetingsplaats voor zowel Amsterdammers als toeristen. Je vindt er ook veel straatartiesten.

Op het plein en in haar directe omgeving zijn veel cafĂ©'s, restaurants en uitgaansgelegenheden gevestigd: de Stadsschouwburg, het Leidseplein Theater (locatie van Boom Chicago), theater De Balie in het vroegere Kantongerecht, de toegang tot het Max Euweplein, de poptempels Paradiso en de MelkwegThe Bulldog in het voormalige politiebureau Leidseplein (!) en de City-bioscoop, recentelijk gerenoveerd. Bij de ingang van het American Hotel ligt de Hans Snoek-fontein, die vernoemd is naar de grondlegster van het wereldberoemde Scapino Ballet en het jeugdtheater De Krakeling. Van oudsher vindt op het balkon van de Stadsschouwburg de huldiging van her eerste elftal van AFC Ajax plaats bij het behalen van de landstitel of andere kampioenschappen.

Aan de in 1917 door Piet Kramer ontworpen Leidsebrug over de Singelgracht ligt het Leidsebosje. Daar bevinden zich twee van de grootste bomen van Amsterdam: platanen met een omtrek van ruim 6,5 meter. Op een van de takken is in 1989 het beeldje 'Het Boomzagertje' geplaatst door De Onbekende Beeldhouwer. De maker is namelijk anoniem. Er zijn in Amsterdam meer van deze anonieme beelden, die aan dezelfde artiest worden toegeschreven zoals het beeld van de violist bij de Stopera. De beelden zijn eigendom van de gemeente.