Woonnieuws Amsterdam

dinsdag 19 oktober 2010

Het Funenpark, Amsterdam Centrum

Het Funen is het terrein gelegen op de grens tussen Amsterdam-Centrum en Oost, tussen de Cruquiuskade, de Panamalaan en de Czaar Peterstraat. De naam Funen verwijst naar het Deense eiland Funen dat Michiel de Ruyter in 1658 had veroverd op Zweden. Het huidige Funenpark is onderdeel van stadsdeel centrum en de laatste fase van ontwikkeling heeft momenteel plaatsgevonden. In 2007 is deze presentatie gepubliceerd.



In 2001 werd begonnen met de ontwikkeling van het Funenpark. Langs de Cruquiuskade en het spoor (de Sporenboog) is een stedelijke wand gebouwd. Daarbinnen zijn diverse woontorentjes gerealiseerd. Tussen de negentiende eeuwse Czaar Peterbuurt en de nieuwbouw komt een parkstrook.
                                                  
Landschapsarchitect Bram Breedveld is verantwoordelijk voor het ontwerp voor de overgang tussen het Funen en de Czaar Peterbuurt.  In deze wandelstrook van zo'n 45 bij 400 meter zal een deel van het opgegraven bolwerk Zeeburg weer te zien zijn. Dit bolwerk maakte ooit onderdeel uit van de verdedigingslinie van de stad die destijds bij de Singelgracht ophield.


De huizenblokken, direct gelegen aan het park, kijken uit over een mooie groenstrook. De verbinding met de tramroute vanuit IJburg wordt verbeterd waardoor het Centraal Station dan binnen 15 minuten bereikbaar is.